Pertandingan terbuka kepada semua pelajar sekolah menengah sesi pembelajaran 2019 seperti yang berikut:

*Sekolah yang dipilih terletak di kawasan Fasa 3A (Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur) dan Fasa 3B & Fasa 4 (Negeri Selangor).

Aktif Sepenuhnya / ‘Totally Active’Sememangnya Kreatif / ‘Absolutely Creative’
Kelayakan
Terbuka kepada sekolah yang berada di lingkungan Lembah Klang untuk menyertai pertandingan ini.
Para pelajar yang berumur di antara 13 hingga 17 tahun (Tingkatan 1 – Tingkatan 5) sahaja layak menyertai pertandingan ini.
Setiap sekolah hanya boleh diwakili oleh satu ‘Jawatankuasa Rasmi’ merangkumi 4 orang pelajar dan seorang guru penasihat.Setiap sekolah hanya boleh diwakili oleh satu ‘Jawatankuasa Rasmi’ merangkumi 2 orang pelajar dan seorang guru penasihat.
Jawatankuasa Rasmi ini akan mewakili sekolah untuk ke acara rasmi Anugerah Hijau seperti bengkel finalis dan sesi penilaian peringkat akhir. Tetapi, ahli jawatankuasa tambahan boleh melebihi daripada itu untuk menjalankan projek yang dijalankan.
Setiap sekolah boleh menghantar lebih daripada satu kertas kerja NAMUN hanya SATU kertas kerja yang TERBAIK sahaja yang akan diterima dari SETIAP SEKOLAH.Setiap sekolah dibenarkan untuk menghantar lebih daripada satu kertas kerja dan boleh terima lebih daripada satu kertas kerja dari setiap sekolah.
Setiap kertas kerja yang dihantar hendaklah mempunyai tandatangan rasmi atau pengesahan dari pihak sekolah.
Hanya lapan kertas kerja terbaik untuk setiap kategori sahaja akan dipilih untuk menjadi finalis Anugerah Hijau 2019.
Format Kertas Kerja
Kertas kerja boleh dibuat melalui bentuk Microsoft Word tetapi hasil kertas kerja terakhir hendaklah dihantar dalam format PDF dan hanya merangkumi maksimum 20 muka surat + 1 muka hadapan sahaja dengan tulisan font Arial’ bersaiz 11 maximum, spacing 1.5.
Kertas kerja yang dihantar akan dinilai berdasarkan kriteria-kriteria utama seperti jelas, realistik, kreatif dan inovasi.
Sila gunakan templat kertas kerja yang telah di sediakan di laman web ini.
Kandungan utama kertas kerja
Setiap projek memerlukan tajuk/ tema yang bersesuaian.
Setiap kertas kertas mestilah mempunyai laporan ringkas tentang cara menangani sisa buangan di sekolah, melalui projek secara aktif (di seluruh sekolah atau komuniti sekitar). Gambar atau rujukan tambahan amat digalakkan diletakkan di dalam laporan tersebut.Setiap kertas kertas mestilah mempunyai laporan ringkas tentang idea atau jalan cerita tentang filem atau liputan berita seperti jalan cerita, watak dan perwatakan, struktur layar (“3-act structure”), rumusan filem dengan detail (“film treatment”), durasi filem/liputan berita, pengajaran yang dapat di ambil dan krew produksi.

*Durasi filem/ liputan berita tidak boleh melebihi 5 minit.

Tarikh Tutup Penghantaran
Semua penyerahan kertas kerja hendaklah dihantar sebelum jam 6:00 petang pada 10hb Mei 2019 (Jumaat). Borang Online akan ditutup selepas tarikh tersebut. Penyerahan boleh diserahkan secara online di sini.

 

Kalendar Anugerah Hijau 2019
TarikhAgendaNota
Mac 2019Pelancaran pertandingan Anugerah Hijau 2019 dan penyerahan kertas kerja oleh sekolah di buka!Hantar kertas kerja anda sekarang!
Mac-Mei 2019Ceramah sekolah bermula (Roadshow)Daftar secara percuma disini (Klik – link pergi ke pendaftaran roadshow)
Mei 2019Ceramah sekolah tamat (Roadshow)(pendaftaran roadshow tutup)
Mei 2019Penyerahan kertas kerja online di tutup dan pemilihan finalis bermula
Jun 2019Pengumuman untuk finalis Anugerah Hijau 2019 dan finalis yang terpilih akan di hantar ke Bengkel finalis Anugerah Hijau 2019Tahniah kepada semua finalis!
Julai – September 2019Finalis akan memulakan projek mereka
Julai – September 2019Pemerhatian dan laporan bulanan akan di hantar oleh sekolah yang terlibat
September 2019Penyerahan laporan akhirSila hantar laporan anda sini
Oktober 2019Sesi penilaian dan majlis penganugerahan
November 2019Pemenang akan meneruskan dan memperbaiki projek mereka pada tahun seterusnyaTahniah kepada semua pemenang!